TARTA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

TARTA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI



Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 150ml kwaśnej śmietany
- 300g mrożonego groszku
- 6 dużych pomidorów
- sól
- pieprz
- przyprawa "kucharek"


Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Formę do tarty smarujemy masłem, na całości rozciągamy dokładnie przygotowane wcześniej ciasto, pamiętają o przygotowaniu wyższych brzegów nakłutych od dołu widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 minut. W misce mieszamy śmietanę z pozostały jajkami, dodajemy groszek oraz pomidory obrane i pokrojone w plasterki. Przyprawiamy do smaku, wykładamy na nasze lekko wypieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 40 minut. Smacznego :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2014 @ MentorSmaku. Obsługiwane przez usługę Blogger.