ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:
- 1,5kg czerwona kapusta
- 2 białe cebule
- 2 jabłka
- 1/4 kostki masła
- 3 duże ziemniaki
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek octu winnego
- 3l bulionu wołowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna owoców jałowca
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku poszatkowanego
- 1 łyżeczka lubczyku otartego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka bazylii
- śmietana 18%
- pieprz czarny mielony
- przyprawa "Kucharek"
- przyprawa "Maggi"
- 1,5kg czerwona kapusta
- 2 białe cebule
- 2 jabłka
- 1/4 kostki masła
- 3 duże ziemniaki
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek octu winnego
- 3l bulionu wołowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna owoców jałowca
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku poszatkowanego
- 1 łyżeczka lubczyku otartego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka bazylii
- śmietana 18%
- pieprz czarny mielony
- przyprawa "Kucharek"
- przyprawa "Maggi"
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę posypując 1 łyżką cukru, po około 3 minutach dodajemy jabłka i podsmażamy do miękkości. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, gotową kapustę wrzucamy do garnka z cebulą i jabłkiem. Całość dusimy około 5 minut i dodajemy ocet winny, 1 łyżeczkę przyprawy "Kucharek" i szczyptę pieprzu. Podduszamy 10 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie zalewamy bulionem wołowym dodając pozostałe przyprawy tj. ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, koperek, lubczyk i pozostały cukier. Wyciskamy praską czosnek dodając bezpośrednio do garnka, dodajemy sól, bazylię oraz sok z cytryny. Całość gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami "Kucharek" oraz "Maggi". Podajemy ze śmietaną posypaną odrobiną koperku i gotowe. Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz