ZUPA CHRZANOWA
Składniki:
- 1/4 selera
- pół pora
- 2 pietruszki
- 150g korzenia chrzanu
- 2 małe ziemniaki- 2 średnie cebule
- 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego w słoiku
- 1 litr wywaru z szynki gotowanej
- 1 litr wywaru z kiełbasy białej i surowej
- 3 białe kiełbasy
- 2 kiełbasy surowe
- 4 łyżki śmietany
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- przyprawa "Kucharek" do smaku
- 1/4 selera
- pół pora
- 2 pietruszki
- 150g korzenia chrzanu
- 2 małe ziemniaki- 2 średnie cebule
- 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego w słoiku
- 1 litr wywaru z szynki gotowanej
- 1 litr wywaru z kiełbasy białej i surowej
- 3 białe kiełbasy
- 2 kiełbasy surowe
- 4 łyżki śmietany
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- przyprawa "Kucharek" do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy wywary z szynki oraz kiełbasy. Do garnka wkładamy obrane seler, por, pietruszki, korzeń chrzanu oraz cebule. Dodajemy liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie oraz odrobinę przyprawy "Kucharek". Całość gotujemy do miękkości warzyw dodając w czasie gotowania nasze wywary. Ugotowane miękkie warzywa wyciągamy do miseczki z odrobiną wywaru, zaś z samego wywaru usuwamy ziarna i liście przypraw. Warzywa w miseczce dokładnie blendujemy i mieszamy z wywarem. Dodajemy śmietanę oraz chrzan śmietankowy ze słoiczka. Ugotowane kiełbasy kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i gotowe. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz