BANANOWY SERNIK

BANANOWY SERNIK


Składniki:
- 2kg bananów
- 1 cytryna
- 500g twarogu półtłustego
- 150g cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2 galaretki cytrynowe
- 500ml wody


Sposób przygotowania:
Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Do zmiksowanego twarogu dodajemy przygotowany wcześniej mus bananowy. Podgrzewamy naszą napęczniałą w garnku żelatynę do osiągnięcia płynnej konsystencji. Powoli wlewamy płynną żelatynę do naszej masy sernikowej ciągle miksując. W kwadratowej formie 22x22cm przygotowujemy spód naszego sernika dokładnie wykładając go okrągłymi biszkoptami. Następnie wylewamy naszą masę sernikową. W wylaną masę wkładamy trzy całe banany, wyrównujemy górę sernika i umieszczamy na około 30minut w lodówce. Ostatniego banana kroimy w plasterki i rozkładamy na masę sernikową. Dwie galaretki przygotowujemy w 500ml gorącej wody i czekamy do lekkiego tężenia. Zimną i tężejącą galaretką wylewamy na wcześniej przygotowany sernik i gotowe. Smacznego :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 komentarze:

Bazinga pisze...

Wow :) Fajny przepis! Nawet taki "geniusz" kuchni jak ja sobie poradzi. Chyba sobie poradzi, ale spróbuję :D
Pozdrawiam :)

Prześlij komentarz

Copyright 2014 @ MentorSmaku. Obsługiwane przez usługę Blogger.