CIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ
Składniki:
- 300g ciasta francuskiego
- 100g konfitury wiśniowej
- 1 jajko
- cukier puder
- 300g ciasta francuskiego
- 100g konfitury wiśniowej
- 1 jajko
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy cienko rozwałkowane ciasto francuskie, które kroimy w trójkąty prostokątne o wymiarach wysokość 12cm oraz szerokość u podstawy 6cm. Na środku najszerszej podstawy umieszczamy jedną wiśnię z naszej konfitury oraz zawijamy w kierunku najwęższej części trójkąta, zaś boku modelujemy w formę rogala. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka malujemy pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Przestudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz