NALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA

NALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA

Składniki:
- 1kg jabłek
- 0,5kg cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 goździki

- 0,7l wódki 40%
- 0,5l gruszkówki 65%



Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy nasze jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy jabłek do słoika (5l) przesypując cukrem. W środkowej warstwie dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz goździki. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez trzy tygodnie. Po trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe. Smacznego :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 komentarze:

Amator domowych nalewek pisze...

Wśród domowych alkoholi nalewki robią ostatnio prawdziwą furorę :) Kochamy je za nieskomplikowane wykonanie i smak, który przypadnie do gustu każdemu. Szkoda tylko, że na efekty musimy czekać zwykle kilka miesięcy, aż składniki dobrze się przegryzą. Przepis ciekawy przez dodanie groszkówki i aromatycznego cynamonu (w sumie logiczne – tam gdzie jabłka, tam i cynamon). Przydałoby się też coś na Święta, może jakiś słodki likier?

zarządzanie flotą warszawa pisze...

Na zrobienie nalewki zawsze znajdzie się czas. Szkoda, że jednak, że moje nie są takie dobre

Marta pisze...

Musi być boska! W tym roku do zrobienia! :)

agdwarszawa pisze...

Wygląda niesamowicie :)

MeCooks pisze...

Super przepis!
Zapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com

Prześlij komentarz

Copyright 2014 @ MentorSmaku. Obsługiwane przez usługę Blogger.