BAJADERKA POD PIERZYNKĄ

BAJADERKA POD PIERZYNKĄ



Składniki:
- 60 sztuk herbatników
- 200ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek nutelli (może być zamiennik z Biedronki "Kremuś")
- 280g powideł śliwkowych
- 280g dżemu wiśniowego
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki kakao
- 50ml wódki czystej 40%
- 20g żelatyny
- 600ml śmietany 36%
- 3 fixy do ubijania śmietany
- 1 galaretka o smaku wiśniowym
- posypka czekoladowa


Sposób przygotowania:
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, na jej spód wykładamy warstwę herbatników. Odkładamy na bok herbatniki na drugą warstwę, pozostałe herbatniki łamiemy i kruszymy na drobne kawałki. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i czekamy do jej napęcznienia. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy kakao, cukier i masło - zagotowujemy i czekamy, aż się lekko przestudzi. Dodajemy powidła śliwkowe, nutelle, pokruszone herbatniki i alkohol. Dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy bez grudek i czekamy do wystygnięcia. Masę wykładamy do tortownicy na przygotowaną wcześniej warstwę herbatników i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na drugą warstwę herbatników wykładamy dżem wiśniowy. Całość odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. Do miseczki wkładamy połowę śmietany i ubijamy na sztywno, powoli wlewamy zimną ale jeszcze płynną galaretkę, cały czas ubijając, dodajemy resztę śmietany i fixy. Tak przygotowaną wiśniową piankę wykładamy na dżem wiśniowy wcześniej nałożony na drugą warstwę herbatników. Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny, po tym czasie całość posypujemy posypką czekoladową i gotowe. Smacznego :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2014 @ MentorSmaku. Obsługiwane przez usługę Blogger.