KREM Z DYNI

KREM Z DYNI

Składniki:
- 1kg dyni
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 3 duże ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 20g korzenia imbiru
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 3 liście laurowe
- 6 kulek zioła angielskiego
- pół łyżeczki kurkuma
- pół łyżeczki curry
- 200ml śmietany 18%
- 1/4 pęczka koperku
- sól
pieprz
cukier
przyprawa "Kucharek"


Sposób przygotowania:
Na początek należy otworzyć dynię i wyciągnąć z niej pestki (które osuszamy). Następnie dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dynię umieszczamy w dużym garnku. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zaczynamy gotowanie. Dorzucamy tam liście laurowe, zioło angielskie, kurkumę i curry. Gotujemy do miękkości warzyw i czekamy do wystudzenia. Wyciągamy zioło angielski i liście laurowe. Całość blendujemy robiąc tym samym krem. Obieramy imbir i trzemy na małych oczkach tarki, dodajemy do garnka z kremem. Dodajemy sól, pieprz, przyprawę "kucharek" i cukier do smaku. Nakładamy do miseczek, na górę dając odrobinę śmietany i koperku. Smacznego :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2014 @ MentorSmaku. Obsługiwane przez usługę Blogger.