FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI
Składniki:
- 100g biszkoptów
- 200g serka homogenizowanego waniliowego
- 450g malin
- 50g borówki amerykańskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 3 białka
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 5 łyżek zimnej wody
- 1 łyżeczka gorącej wody
- 2 galaretki malonowe
- 500ml gorącej wody
- 100g biszkoptów
- 200g serka homogenizowanego waniliowego
- 450g malin
- 50g borówki amerykańskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 3 białka
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 5 łyżek zimnej wody
- 1 łyżeczka gorącej wody
- 2 galaretki malonowe
- 500ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Na dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy biszkopty. Do garnka wkładamy 250g malin, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru. Gotujemy do rozpadnięcia owoców przez ok. 15minut na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy serek homogenizowany razem z wystudzonym musem malinowym. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno i miksujemy z napęczniałą żelatyną rozcieńczoną 1 łyżeczką gorącej wody. Całość dodajemy do przygotowanej wcześniej masy malinowej i dokładnie miksujemy. Gotową masę wykładamy na biszkopty i umieszczamy w lodówce do stężenia. Gdy wyłożona masa malinowa uzyska odpowiednio sztywną konsystencję dekorujemy całość malinami oraz borówką amerykańską. 2 galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę delikatnie wykładamy na na mus malinowy, zalewając tym samym owoce. Całość umieszczamy na kilka godzin w lodówce i gotowe. Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz