HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW
Składniki:
- 1kg serka homogenizowanego
- 6 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek cukru waniliowego
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
- 1 galaretka o smaku agrestowym
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 1 galaretka o smaku cytrynowym
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska)
- 150g winogron zielonych
- 1kg serka homogenizowanego
- 6 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek cukru waniliowego
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
- 1 galaretka o smaku agrestowym
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 1 galaretka o smaku cytrynowym
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska)
- 150g winogron zielonych
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm, na jej spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną w 250ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. W misce przygotowujemy 200g serka homogenizowanego, dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie miksujemy stopniowo dodając galaretkę - odkładamy do lodówki. Bierzemy drugą galaretkę, tym razem agrestową (zieloną), również rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i czekamy do wystudzenia. Pierwszą warstwę pomarańczową wyciągamy z lodówki w konsystencji tężejącego ptasiego mleczka i wykładamy na biszkopty. Ponownie do miski dajemy 200g serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i miksujemy z galaretką agrestową. Po dokładnym zmiksowaniu umieszczamy w lodówce. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250ml gorącej wody i odstawiamy. Masę agrestową wykładamy na masę pomarańczową i ponownie umieszczamy w lodówce. Do miski ponownie dajemy 200g serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, tym razem dodajemy również 2 łyżki cukru pudru i miksujemy z galaretką truskawkową - umieszczamy w lodówce. Analogicznie rozpuszczamy w tym samym czasie galaretkę cytrynową. Masę truskawkową wykładamy na masę agrestową, w 250ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę niebieską, zaś cytrynową miksujemy z 200ml serka homogenizowanego, 1 łyżeczką cukru waniliowego oraz 2 łyżkami cukru pudru i umieszczamy w lodówce. Gotową masę cytrynową wykładamy na masę truskawkową i przygotowujemy masę niebieską, tak samo jak masę cytrynową - umieszczamy w lodówce i po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wykładamy na masę cytrynową. Nasze winogrona kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na naszej niebieskiej masie o smaku owoców leśnych i gotowe. Smacznego :)
2 komentarze:
ale cudownie wygląda! prawdziwa tęcza na talerzu :)
Śliczne kolory :)
Prześlij komentarz