SERNIK LATTE MACCHIATO
Składniki:
- 1 spód biszkoptowy
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki gorącej wody
- 600g twarogu
- 500g śmietany 36%
- 2 fixy do ubijania śmiatany
- 6 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- posypka czekoladowa
- 1 spód biszkoptowy
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki gorącej wody
- 600g twarogu
- 500g śmietany 36%
- 2 fixy do ubijania śmiatany
- 6 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
Na początek przygotowujemy napar z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej oraz 4 łyżek gorącej wody. W tortownicy umieszczamy spód biszkoptowy, który namaczamy naparem z kawy. W miseczce rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach wody i czekamy do napęcznienia. Twaróg miksujemy z 5 łyżkami cukru pudru. 250g śmietany 36% ubijamy z jednym fixem i dodajemy do twarogu - mieszając do dokładnego połączenia się składników. Do przygotowanej masy dodajemy naszą żelatynę i miksujemy. Naszą masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy cukier waniliowy i miksujemy, zaś do drugiej dodajemy pozostały napar kawowy również miksując. Na przygotowany spód biszkoptowy wykładamy naszą masę z cukrem pudrem i umieszczamy w lodówce na około 30 minut. Następnie wykładamy masę kawową i ponownie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Do miski wkładamy pozostałe 250g śmietany 36%, jedną łyżkę cukru pudru, jeden fix do ubijania śmietany i dokładnie ubijamy. Jedną łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w jednej łyżce wody, po napęcznieniu dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Przygotowaną ubitą śmietanę wykładamy na poprzednią warstwę z masy kawowej. Całość posypujemy posypką czekoladową i gotowe. Smacznego :)
2 komentarze:
Apetyczny sernik :)
O mniam, musiał smakować wybornie :)
Prześlij komentarz