BOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWE CIASTECZKA
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g zmielonych migdałów
- 100g margaryny Palma spółki Bielmar
- 50g masła
- 1 laska wanilii
- 80g cukru pudru
- 2 łyżeczki startego cynamonu
- 2 jajka
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200g cukru pudru
- rodzynki sułtańskie do dekoracji
- kolorowe cukiereczki do dekoracji
- 200g mąki pszennej
- 100g zmielonych migdałów
- 100g margaryny Palma spółki Bielmar
- 50g masła
- 1 laska wanilii
- 80g cukru pudru
- 2 łyżeczki startego cynamonu
- 2 jajka
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200g cukru pudru
- rodzynki sułtańskie do dekoracji
- kolorowe cukiereczki do dekoracji
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę z migdałami. Dodajemy nasiona z laski wanilii, 80g cukru pudru, cynamon, jajka oraz miękkie masło i margarynę Palma spółki Bielmar. Wszystko dokładnie mieszamy, gotowe ciasto kładziemy na talerz lekko posypany mąką i wkładamy na ok. 2 godziny w lodówce. Schłodzone ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek i układamy na blachę. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy przez ok. 15minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe wyciągamy i czekamy aż ostygną. Do miseczki wlewamy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny oraz 200g cukru pudru. Dokładnie mieszamy i tak uzyskujemy domowy lukier, którym dekorujemy nasze ciasteczka. Do dekoracji używamy również rodzynek sułtańskich oraz kolorowych cukiereczków i gotowe. Smacznego :)
1 komentarze:
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
Prześlij komentarz