FAWORKI

FAWORKI

Składniki:
- 300g mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 100ml wódki czystej 40%
- sól
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie składniki, ciasto zagniatamy i wybijamy. Następnie ciasto dzielimy na 3 części i po kolei rozwałkowujemy jak najcieniej i kroimy na paski o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 3 cm. Na środku każdego z pasków robimy kilkucentymetrowe nacięcie przez które przewijamy jeden koniec paseczka uzyskując odpowiedni kształt. Przygotowane smażymy na złocisty kolor (polecam frytkownice). Gotowe odsączamy z tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2014 @ MentorSmaku. Obsługiwane przez usługę Blogger.