KRUPNIK
Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 cebule
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 300g żeberek
- 2 kostki rosołowe- ziele angielskie (5 kulek)
- owoce jałowca (2 kulki)
- 3 liście laurowe
- lubczyk oraz natka pietruszki
- przyprawa kucharek
- pieprz czarny
- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 cebule
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 300g żeberek
- 2 kostki rosołowe- ziele angielskie (5 kulek)
- owoce jałowca (2 kulki)
- 3 liście laurowe
- lubczyk oraz natka pietruszki
- przyprawa kucharek
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy na tarce na grubym oczku. Ziemniaki kroimy w kostkę. Całość razem z przyprawami wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy do miękkości warzyw i napęcznienia kaszy. Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz