PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHRZANOWYM
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 mini bagietki
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku w granulacie
- 2 łyżeczki lubczyku otartego
- pół łyżeczki bazylii
- 3 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 500g pieczarek
- 1 kostka rosołowe z lubczykiem
- 1 kostka grzybowa
- 2 białe cebule
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego
- 1 łyżka natki pietruszki poszatkowanej
- 1 łyżka koperki poszatkowanego
- 200ml śmietany 18%
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 mini bagietki
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku w granulacie
- 2 łyżeczki lubczyku otartego
- pół łyżeczki bazylii
- 3 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 500g pieczarek
- 1 kostka rosołowe z lubczykiem
- 1 kostka grzybowa
- 2 białe cebule
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego
- 1 łyżka natki pietruszki poszatkowanej
- 1 łyżka koperki poszatkowanego
- 200ml śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Mini bagietki namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy wyciśnięte wcześniej namoczone bagietki, dodajemy jajko oraz pół szklanki bułki tartej. Dodajemy poszatkowaną czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczkę czosnku w granulacie, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, pół łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki musztardy delikatesowej oraz przyprawy "Kucharek" i pieprzu czarnego mielonego do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki mięsne. Do rondelka wkładamy jedną kostkę rosołową z lubczykiem oraz jedną grzybową i zalewamy wrzątkiem (dokładnie mieszając). Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy 2 poszatkowane białe cebule. Całość umieszczamy w garnku i podsmażamy na maśle. Doprawiamy przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym oraz 4 łyżkami cukru. Podsmażone pieczarki z cebulą zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wrzucamy nasze pulpety do wrzątku na około 10-15minut, po tym czasie wyciągamy i rozpoczynamy przygotowanie sosu. Do naszego buliony z pieczarkami i cebulą dodajemy 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, 1 łyżkę poszatkowanej natki pietruszki, 1 łyżkę poszatkowanego koperku. Następnie dodajemy 200ml śmietany 18% i dokładnie mieszamy. W przypadku zbyt wodnistego sosu można zagęścić mąką z wodą. Nasze pulpety ponownie umieszczamy w sosie i gotowe. Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz